fredag 7. desember 2012

ØVING 8.1: REAKSJONSTID

Hensikt:
Hensikten med forsøket er å finne ut hvor lang tid det tar fra sansene dine reagerer til kroppen reagerer.
Teori:
Reaksjonstid er den tiden du bruker fra sansene registrerer en impuls til den bevisste reaksjonen er utløst. Reaksjonstiden kan påvirkes av tretthet, oppmerksomhet og erfaring. Det kommer også an på alder og individuelle forskjeller.
Utstyrsliste:
-Linjal
-Kalkulator
Framgangsmåte: 
En av personene skulle holde linjalen, mens den andre holder hånden rundt tallet 0. Når den ene slipper linjalen er det om å gjør for den andre å gripe linjalen så fort som mulig. Fallengden kan omregnes til reaksjonstid i sekunder ved å bruke formelen: 
t=√2s/g
Resultat:
Forsøk
Person 1
Person 2
Person 3
1
0,21
0,17
0,17
2
0,08
0,12
0,12
3
0,12
0,17
0,17
4
0,27
0,22
0,08
5
0,12
0,19
0,12
6
0,08
0,19
0,09
7
0,11
0,14
0,1
8
0,21
0,2
0,1
9
0,31
0,17
0,1
10
0,1
0,18
0,16
Snitt
0,1525 m
0,176 m
0,12 m

Diskusjon:
Det vi la merke til i forsøket var at reaksjonstiden varierte fra gang til gang. Det var ikke slik at reaksjonstiden vart kortere og kortere etter flere forsøk. Det som hadde betydning var hvor fokusert du var, og hvor sliten du var. Noen var gjennomsnittlig litt raskere hele tiden, mens andre hadde litt dårligere reaksjonstid. Det var altså individuelle variasjoner. Konsentrasjon, øvelser og ytre påvirkninger i form av forstyrrelse har ei viss virkning, men den viktigeste faktoren er arv. Noen har naturlig bedre reaksjonsevne.
Konklusjon:
Reaksjonstiden til «person 1» er 15.25 sek.
Reaksjonstiden  til «person 2» er 17,6 sekund.
Reaksjonstiden til «person 3» er 12 sekund.
Feilkilder:
- Om man er påvirket av alkohol blir reaksjonstiden lengre og reaksjons evnen dårligere.
- Å være trøtt vil påvirke reaksjons evnen på same måte som alkohol.
- Uro/eksterne forstyrrelser vil forstyrre konsentrasjonen og gi dårligere resultat.

Amalie, Thomas og Sunniva

ØVING 5.1: OSMOSE I RØDLØK
Hensikt
I dette forsøket skal vi se på osmose i levende celler fra rødløk og hvordan cellen endrer seg ved osmose.
Teori
Osmose er diffusjon av vann gjennom en selektiv permabel membran fra et sted med høy konsentrasjon til et sted med lavere konsentrasjon av vann. Litt vann passerer gjennom cellemembranen ved enkel og fasilitert diffusjon, men det meste av vanntransporten foregår gjennom spesielle proteinporter, akvaporiner.
Når vannet trenger inn i cellene, blir det skapt et trykk mot cellemembranen både innenfra og utenfra. Forskjellen i trykket mellom utsiden og innsiden kaller vi det osmotiske trykket. Jo større forskjellen er mellom vannkonsentrasjonen på utsiden og innsiden, desto større er det osmotiske trykket. Planteceller har en fast cellevegg utenfor cellemembranene som gjør at de tåler et høyere osmotisk trykk, mens cellemembranene i dyreceller er mer ømfintlige.
Diffusjon er delt inn i to faser, enkel diffusjon og fasilitert diffusjon. Enkel diffusjon er passiv transport av små, upolare molekyler direkte gjennom fosfolipidlagene i cellemembranen fra et sted med høy konsentrasjon til et sted med lavere konsentrasjon. Fasilitert diffusjon er passiv transport av ioner og en del andre andre polare stoffer gjennom ulike typer proteinkanaler fra et sted med høy konsentrasjon til et sted med lavere konsentrasjon.
Utstyrsliste
-          Rødløk
-          Mikroskop
-          Objektglass
-          Dekkglass
-          Skalpell
-          Dråpeteller
-          Mettet NaCl – løsning
Fremgangsmåte
Forsøket ble startet ved at vi tok av en liten del av det ytterste laget på rødløken og laget et preparat. Deretter ble preparatet plassert på lysmikroskopet og løkcellen ble observert. Det ble tilsatt NaCl-løsning i preparatet og vi observerte endringene som skjedde i rødløken.
Resultat
Bilde 1: Normal rødløk celle, før tilsatt NaCl-løsning
Bilde 2: Rødløk celle etter tilsatt NaCl-løsning

                             Bilde 1:
                          Bilde 2:
        
                                                                                         
Diskusjon
Bilde 2 i resultatet ovenfor viser cellen etter det ble tilsatt saltløsningen. Som dette bildet tydelig viser, har cellene i rødløken skrumpet inn og fargen har blitt mindre konsentret. Dette er et resultat av osmose. Konsentrasjonen av vann i løsningen var lavere enn i cellen og dette førte til at vannet trakk seg ut av cellen, og den skrumpet inn. Vannet gikk fra høy konsentrasjon av vann til lav konsentrasjon av vann. Siden det er en plantecelle, ville celleveggen i rødløken ville hindret cellene i å sprekke om det hadde blitt tilsatt vanlig vann.
Konklusjon
I dette forsøket fikk vi se osmose i rødløk. Vi fikk se hvordan celleveggen i en rødløk endret seg fra tørr tilstand til det ble tilsatt saltløsning.
Feilkilder
-          At vi ikke ventet lenge nok, slik at reaksjonen ikke ble merkbar
-          Skade på cellene
-          Skittent objektglass
-          For lite salt i saltløsningen (NaCl – løsningen)