fredag 26. oktober 2012


Øving 2.2: Lysmikroskopet  - 19.10.12
Hensikt
Hensikten med forsøket er å bli kjent med hvordan lysmikroskopet fungerer. I tillegg skal man se nærmere på hvordan en plantecelle er bygget opp, i dette tilfelle i en løk.
Teori
Et lysmikroskop er et instrument som brukes til å se på og studere objekter som vanskelig kan sees med det blotte øyet eller med lupe. Lysmikroskopet består av linser som finnes i et okular nærmest øyet ditt, og flere linser i objektivene. Linsene i okularet forstørrer kanskje 10 ganger, mens objektivene forstørrrer 5,10 og 40 ganger.
Planteceller er eukaryote celler som skiller seg distinktivt fra andre eukaryote celler på en rekke områder. Noen av de viktigste forskjellene er at plantecellene har et stort væskefylt rom som kalles vakuole, de inneholder kloroplaster hvor fotosyntese kan foregå og de har cellevegg utenpå cellemembranen som er viktig for å gi planteceller form og beskyttelse.
Utstyrsliste
-          Lysmikroskop
-          Millimeterpapir
-          Dråpeteller med vann
-          Objektglass
-          Dekkglass
-          Løk
Fremgangsmåte
Først ble alt det nødvendige utstyret til forsøket tatt frem. En løk ble kuttet opp i biter og delt inn i to hudlag, det indre og det ytre. Ved å bruke objektglass, vann og dekkglass laget vi et preparat og dette preparatet ble plassert på lysmikroskopet. Videre studerte vi de to preparatene med alle objektivene og fikk et innblikk i hvordan en plantecelle er oppbygd.
Resultat
Plantecellene i rødløken var rektangulere og vi fikk sett celleveggene og cellekjerner.
Ytre hudlag: Rødfarget
Indre hudlag: Blankt
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjr_CwGCUGt3XXPFbZjMT3ddGzBUUDTZj4OubQRvS-8oQq3Mlmuu4SzX-ckj2Y7WD7NwLifZY8vLbTIURGT4QUB6EnmG-AB8hXoKcljVEcAc2v6-It6OX_A1gi8bw0tw-8p_XNUbzzQ8ybm/s320/L%C3%B8kceller.jpg                   http://95sisig.files.wordpress.com/2010/09/lc3b8kcelle.jpg
Diskusjon
I løken som er bygd opp av planteceller finnes det forskjellige organeller. Disse organellene er for eksempel vakuole, kloroplaster, mitokondrier, ribosom og ER. I dette forsøket fikk vi bare sett på cellevegger og cellekjerner, men med et bedre og mer avansert lysmikroskop kunne vi mest sannsynlig sett mer enn disse to organellene.
Man kunne tydelig se celleveggene på både det ytre hudlaget og det indre hudlaget, men det at det oppsto vannbobler gjorde det vanskelig å avgjøre om vi såg cellekjerner eller vannbobler. Man kunne også se fargeforskjell på de to hudlagene, der det ytre hudlaget var rødaktig, mens det indre hudlaget var blankt. 
Konklusjon
I dette forsøket har vi lært å bruke lysmikroskop og sett på de ulike delene det er bygd opp av. Vi har fått et nærmere innblikk i hvordan en plantecelle er oppbygd, i dette tilfellet i en rødløk.
Feilkilder
-          Flekker på objektivene eller på okularet
-          Feil på lysmikroskopet
-          Vannbobler gjør det vanskelig å avgjøre om det er cellekjerner eller ikke
Kilde

Thomas, Sunniva & Amalie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar